Rezervacije

031 358 346

Email

info@dolenjskavila.si

Delovni čas

PON - NED: 8h - 21h

ŽUŽEMBERŠKI GRAD
Grad Žužemberk je bil nekoč eden najmogočnejših gradov na Kranjskem. Danes je le deloma ohranjen, a se še vedno mogočno dviga na strmem skalovju nad reko Krko. Njegova zgodovina sega v 13. stoletje, v 16. stoletju pa so ga utrdili v trdnjavo s sedmimi obrambnimi stolpi. Od leta 1538 do druge sv. Vojne so bili njegovi lastniki Auerspergi – Turjačani. Med vojno je bil grad bombardiran, v 60. letih prejšnjega stoletja pa se je pričela prenova. V poletnih mesecih potekajo v gradu kulturno-turistične prireditve.

PARK ZNANIH SUHOKRANJCEV
Park znanih Suhokranjcev je projekt s katerim se trajno obeležuje delo in življenje ljudi, ki so posredno ali neposredno povezani s Suho Krajino. Vsi so v tem okolju ali širše pustili trajni pečat na različnih področjih delovanja. Spominsko obeležje se nahaja v parku pred občinsko stavbo.

LEHNJAKOVI SLAPOVI NA REKI KRKI
Krka je naša edina lehnjakotvorna reka, saj je nasičena z raztopljenim apnencem, ki se izloča iz vode in se useda na vodne rastline. Tako nastaja lahka, luknjičava biokemična usedlina – lehnjak. Nekoč so ga žagali iz struge in uporabljali kot gradbeni material.

CERKEV SV. MOHORJA IN FORTUNATA
Farna cerkev sv. Mohorja in Fortunata ponosno bdi nad Žužemberkom. Na tem mestu je nekoč stalo keltsko naselje, kasneje pa zgrajena cerkev sv. Janeza Krstnika. V 14. stoletju so jo posvetili sv. Mohorju in Fortunatu. Leta 1769 so jo na novo sezidali v renesančnem slogu z dvema zvonikoma in sedmimi oltarji. Med drugo svetovno vojno je bila požgana, leta 1994 pa na novo pozidana. Ima dva oltarja, križev pot in božji grob. Njena posebnost so 35-registrske »Bachove« baročne orgle.

CERKEV SV. NIKOLAJA
Cerkev iz 13. stoletja velja za najstarejšo cerkev v občini. Na zahodni fasadi se je ohranil najstarejši primer fresk iz 14. stoletja. Najbolje pa so ohranjene freske iz sredine 15. stoletja, ki jih pripisujejo znanemu slikarju Janezu Ljubljanskemu. Nad Miklavžem so poimenovali cesto, ki se strmo vzpenja nad prikupno cerkvijo, v kateri trenutno potekajo restavratorska dela. Ogleda vredne so tudi druge cerkve v občini: cerkev sv. Roka iz zgodnjega baroka, cerkev sv. Trojice v Ajdovcu, cerkev sv. Mihaela v Šmihelu, cerkev sv. Križa v Prevolah in cerkev sv. Neže na Lopati iz 13. stoletja, ki je še danes takšna kot je bila leta 1706. Ima zanimiv oltar z več kipi in sliko nadangela Mihaela v atiki.

NARALOV PIL
Ob nekdanji rimski cesti iz Acerva do Siscije, ki je vodila skozi današnji Žužemberk je pri Trebči vasi izjemen kamnoseški dosežek  s kamnitimi čašami in križanim Jezusom ulitim v Auerspergovi železolivarni na Dvoru. Delo domačina.

SPOMENIK NOB NA CVIBLJU
V spomin preko 2000 padlim borcem iz številnih držav se na vzpetini Cvibelj nahaja ena največjih kostnic 2. svetovne vojne na območju Slovenije. Spomenik z grobnico je oblikoval arhitekt Marjan Tepina. Na Cviblju je tudi prijetno razgledišče.

VEČSTOLETNI LIPI NA BREZOVI REBRI
Izjemni naravni lepotici stari preko 250 let sta čudoviti naravni vrednoti, ki si ju je vredno ogledati in občudovati.

AUERSPERGOVA ŽELEZOLIVARNA NA DVORU

V dolini reke Krke je bila že od predrimskega obdobja pa do konca 19. stoletja razvita obdelava železa. Železarna na Dvoru je bila v letih 1797 do 1891 največji industrijski obrat na Dolenjskem in tudi v Sloveniji. Poleg različnih naprav za industrijo in gradbeništvo so izdelovali tudi predmete umetniškega liva, kot so svečniki, okrasni krožniki, grbi, peči, nagrobni križi vodnjaki in tudi mostovi.

RAZGLEDNI STOLP NA SV. PETRU 888 m
Sv. Peter oziroma Suhokranjski Triglav je najvišja točka v občini Žužemberk. Na vrhu je v bližini mesta, kjer je stala cerkev sv. Petra postavljen razgledni stolp, pod stolpom je tromeja občin Dolenjske toplice, Kočevje in Žužemberk ter planinska koča.

SPOMINSKO OBELEŽJE BOMBNIKU B-17
Ameriški bombnik B -17 »Je Reviens« je 9. marca 1945 strmoglavil pod vasjo Gradenc. Vsa posadka je preživela in se s pomočjo slovenskih partizanov varno vrnila v bazo v Italiji.

MOČILE
Pod vasjo Hrib pri Hinjah so domačini pred leti obnovili sistem treh naravnih kalov, ki so danes izjemno zanimiva naravna znamenitost. V poletnih mesecih se je možno tudi kopati.

TD Suha krajina

grad Žužemberk  Ob reki Krki

ob Krki  Krka

 

Priporočeni članki

 - 
English
 - 
en
German
 - 
de
Italian
 - 
it
Slovenian
 - 
sl