gallery/20200518_175835_pano

RAFTING

Spust z gumenjakom po neokrnjeni reki, ki je del varovanega območja Natura 2000 bo res pravo adrenalinsko doživetje. Izkušeni vodniki čolnov vas bodo popeljali s tokom skozi nepozabno avanturo.

Ker je pomlad in zgodnje poletje vrhunec sezone na Krki, tako glede vodostaja, ki je navadno ravno pravi, kot tudi velikega zanimanja (izleti skupin), je priporočljivo, da čimprej rezervirate termin.

Rafting od Zagradca do Šmihela v dolžini 6 km ali do Žužemberka 12 km spada med manj zahtevne, zato se ga lahko udeležijo vsi, ki so zdravi in znajo plavati.

Ob tem vodnem doživetju je na relaciji Zagradec-Šmihel 11 prekrasnih lehnjakovih slapov in jezov višine od 1-4 m, približno 2 km brzic, do Žužemberka pa še 5 slapov in jezov. Med temi kraji Krka teče po soteski. Opazujemo lahko njen čudoviti svet, na poti pa nas na sobivanje z mrzlo lepotico spominjajo stari mlini in žage.

Vodniki čolnov so visoko usposobljeni in dobro opremljeni. Aktivno sledijo novostim in upoštevajo nove trende iz vidika varnosti in kvalitete plovbe. 

 

 

gallery/raft
gallery/suparja

Reka Krka je najbolj prepoznaven naravni biser občine Žužemberk, ki si je slikovito strugo oblikovala vzdolž žužemberškega preloma. Dolga je 94 km. V občino priteče med položnimi bregovi pri naselju Poljane. Pod Žužemberkom se rečna dolina najbolj razpre, poplavna ravnica pa razširi. Pod Podgozdom preide tok reke v ozko sotesko. Vzdolž Krke se prepleta vrsta naravnih pojavov - izviri, kraške jame, rečni kanjon, lehnjakovi pragovi, plitvine, tolmuni, rečni okljuki in poplavne ravnice. Krka je edina slovenska reka, v kateri se izloča lehnjak. Dolina Krke je naravno zelo ohranjena, s habitatsko in vrstno pestrostjo in z mnogimi redkimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. Reka Krka je ena najbogatejših rek z ribami. Ob reki je bilo zgrajenih več gradov, tako da mnogi dolino reke Krke imenujejo tudi dolina gradov. Med njimi je najslikovitejši Žužemberški grad.

prijave sprejemamo na INFO@DOLENJSKAVILA.SI
ali
031 358 346

 

Že stoletja se govori o zdravilni moči reke Krke. Nekdaj so romarji od daleč in blizu obiskovali reko in njen izvir in mnogi stari zapisi pričajo o čudežnih ozdravljenjih. (Ohranjenih zapisov je vsaj 745). V bližini izvira se nahaja tudi cerkev, stara več kot 500 let. Posvečena je svetima Kozmi in Damijanu, zavetnikoma zdravnikov in farmacevtov.

 

Sodobne naravne zdravilne tretmaje je možno izvajati tudi na žužemberški plaži. Hoja z bosimi nogami, hoja po rosni travi, hoja po vodi … spodbujajo prekrvavitev nog, krepijo imunski sistem in ugodno vplivajo na splošno počutje. Predel reke pri mostu je namreč dovolj plitev, da jo lahko prečkamo bosih nog in si privoščimo odlično naravno refleksoterapijo.

 

Poleti reka pritegne veliko kopalcev, ki iščejo hladno osvežitev. Naravno kopališče dosega po najstrožjih standardih EU glede čistosti vode oceno odlično. Vabljivo pa ni le kopanje, temveč tudi drugi vodni športi. Vožnja s kajaki in kanuji, ki si jih je možno tudi sposoditi, bo vaše počitnice le še popestrila. Odkrivali boste rečne kotičke, se pozibavali v čolnu in postali vse bolj spretni z veslom. Se morda želite preizkusiti v supanju? Kopališče pod žužemberškim gradom je primerno tudi za to, saj reka teče po ravnici in je primeren poligon za supanje. Odlična priložnost, da izmojstrite ravnotežje.

 

Senca velikih krošenj dreves, sočna trava ob bregovih, peščeno odbojkarsko igrišče, bar in gostilna na obeh bregovih reke in edinstvena kulisa s pogledom na mogočen grad so več kot odlični argumenti, da obiščete Žužemberk, še več razlogov pa najdete tudi v okolici. Vabljeni na nočitev v Dolenjski vili, kjer vam nudimo še več udobja in popotniških kolačkov.

RIBOLOV

Krka je bogata z ribami in zato zanimiva ribičem s celega sveta. V njej prebivajo kulinarično zanimive postrvi kot tudi ribe kapitalke. Za ribolovno območje skrbi ribiška družina Novo mesto. V Žužemberku pod gradom je eno najbolj zanimivih ribolovnih območij. Če se tudi vi odpravite k nam na ribolov, vabljeni, da prenočite v Dolenjski vili.

gallery/ribarjenje